Toamna mult asteptata a sosit…..si am plecat.
Inca din primavara asteptam toamna, ca sa ne reintoarcem in Antalya la catarat. Ne asteptau acolo vreo 2 km de faleze cu circa 450 de trasee de escalada.
Desi initial eram vreo 8-9 persoane care planuiam sa mergem acolo, unii si-au schimbat destinatiile fie spre Fontainebleau (Franta), sau Albaracin (Spania) si am ramas doar patru. Ne-am pus la drum si cu un plan bunicel am reusit sa ajungem acolo in nouasprezece ore.
De data asta nu ne-am mai orientat catre obiective turistice. Am fost concentrati mai mult pe catarat.

Stiam ce inseamna aceasta zona de catarat: multe trasee, lungi de pana la 35 m, forme foarte variate si spectaculoase, stanca aderenta.
Si totusi, daca am fi mers in noiembrie ar fi fost cel mai bine. In octombrie inca nu te poti catara la soare, pentru ca sigur nu ar rezista picioarele in espadrile. Asadar cel mai mult ne-am catarat in sectorul “Trebena”, un sector la umbra cu circa 60 de trasee in prezent (se echipeaza in continuare). Am mai mers si in sectorul “Kanyon” (tot la umbra) si in sectoarele de pe langa camping dimineata, cand soarele nu era inca puternic.
In zilele innorate se putea catara si in celelalte sectoare, insa la noi s-au nimerit aceste zile cand trebuia sa luam pauza de odihna.
Cel mai mult mi-au placut traseele cu coloane. Unele sunt concret pe cate o coloana mai mare ceea ce impune o tehnica foarte frumoasa, altele combina tehnica de fata cu cea de coloana. Altele insa combina doua sau trei coloane si atunci varietatea este si mai mare, posibilitatea de a face chei de picior sau chiar cu tot corpul este mai mare, echilibrul se impune altfel decat in majoritatea traseelor de fata. Zona si multele trasee te cheama la cat mai multa catarare la vedere, ceea ce am si incercat sa facem. Nu merita sa-ti lasi proiecte pe acolo; ori te duci antrenat pentru nivelul care consideri ca vrei sa-l faci, si atunci stii o treaba, ori te bucuri de catarare la un nivel mai jos.
Pentru noi un lucru e clar : trebuie sa ne intoarcem acolo, caci din cele 450 de trasee, am facut doar 30-35.
Va recomand cu tarie sa mergeti in Antalya, mai ales ca este o destinatie mai ieftina chiar decat Europa – in jur de 250 Euro pentru 10 zile.