Ne-am intors de ceva timp de la Herculane unde a avut loc si in acest an a-5-a editie a taberei de escalada.  Scopul principal al taberei a fost sa intieze participantii in escalada pe stanca si sa puncteze diferentele de abordare a catararii in natura fata de cea din sala. Vremea a fost destul de buna si ne-a permis sa ne desfasuram activitatea in cea mai mare parte a timpului.. asa-i primavara, nu tine vremea tot timpul cu noi dar a fost foarte bine in ansamblu. Instructori: Dan, Andreea, Nicu, Pelle

Am avut patru zile de catarare la discretie, in care o parte din timp l-am folosit pentru descrierea teoretica a tehnicilor pentru manevrele de coarda si a celor pentru catarare pe stanca.

Informatia teoretica despre tehnici de catarare in tabara noastra a incercat sa faciliteze cat mai cursiv trecerea de la escalada indoor la escalada pe stanca, astfel ca mare parte din curs s-a concentrat pe explicarea elementelor noi si a diferentelor care apar atunci  cand mediul se schimba.

Atitudinea si angajamentul in catarare devin aspecte foarte importante in confruntarea cu formele diferite  si cu inaltimea stancii naturale care are linii de ascensiune extrem de variate si provocatoare din punct de vedere tehnic, fizic si psihic.

In aceste zile ne-am bucurat de aerul curat de munte, prietenie, glume si de incantarea celor care au fost la cursul nostru care ne-au impartasit gandurile lor legate de escalada, asteptarile si proiectele pe care le  au pentru viitor, impresii despre modul de desfasurare al taberei si ceea ce simt cand urca pe stanca. Noi i-am rugat sa ne permita sa publicam cateva dintre aceste ganduri deoarece sunt mult mai potrivite pentru a exprima pasiunea comuna care i-a reunit acolo.

Dorian

“Am ales tabara de escalada de la Herculane pentru a putea beneficia de experienta Andreei si a lui Dan in escalda la stanca. Chiar daca citesc multe carti de gen, experienta oamenilor pasionati este importanta. Vreau sa aflu si sa inteleg mai multe despre acest sport care ma provoaca si ma motiveaza sa-mi descopar limitele pentru a lucra sa le depasesc.”

Manuela

“Imi place escalada, imi ofera o evadare din stresul cotidian si ma ajuta sa ma simt bine fizic si psihic pentru ca este un sport care te solicita complet .

Cristina

“Dorinta de a urca muntii pe trasee greu accesibile m-a determinat sa incep sa investesc efort personal  in a invata catararea. Chiar daca obiectivul meu este alpinismul, escalada este o etapa necesara si placuta asa ca ma bucur de provocarile pe care mi le ofera si reprezinta un antrenament util pentru fizic si psihic.”

Georgiana

“Provocarile cu care ma confrunt in escalada reprezinta mare parte din motivatia de a practica acest sport. Nu este monoton, declanseaza adrenalina si te pune mereu in situatii extrem de diverse si de complexe. In plus nu primesti reteta unei ascensiuni… felul in care aplici metodele tehnice depinde de felul in care reusesti sa te adaptezi la situatia din traseu si ofera ocazia de a fi creativ. Cred ca este un sport solicitant  din punct de vedere fizic, strategic si psihic.”

Radu

“Tabara a fost minunata pentru mine si de repetat obligatoriu. Nu cred ca as putea exprima acum experientele – am numai stanca in minte, in micile zgarieturi de pe maini, in haine si probabil si in suflet! La escalada imi place foarte mult complexitatea miscarilor, flexibilitatea, modul in care se dezvolta musculatura si componenta mentala si psihica.”

Tatiana

“Am inceput sa ma catar la sala de foarte putin timp la recomandarea unei prietene si cred ca sub indrumarea unui instructor experimentat poti invata mult mai in siguranta, mai repede si mai usor. In acest fel eviti preluarea unor tehnici nepotrivite si ineficiente, dar cel mai important este ca practici acest sport in siguranta. Ma simt bine atunci cand sunt concentrata si dedicata efortului fizic pentru ca escalada imi ofera provocari nebanuite atunci cand urmaresc atingerea unui obiectiv personal”

Brandon

“Am fost invitat la sala de escalada de prietena mea Tatiana si daca la inceput nu aveam nicio impresie despre acest sport, acum imi place enorm. Cand voi merge acasa in Elvetia voi continua cu siguranta! Catararea la stanca in aceasta tabara mi-a deschis noi orizonturi si imi doresc sa ma antrenez si sa devin din ce in ce mai bun.”

Arthur

“Cautam sa practic un sport complet si escalada mi s-a parut foarte potrivita. Cred ca am intuit bine pentru ca este solicitanta din toate punctele de vedere, fizic, psihic si mental si imi mentine dorinta de a ma perfectiona in toate aceste aspecte pe care le-am enumarat mai devreme. Tabara de la Herculane a fost o ocazie pentru mine de a progresa catre catararea cap de coarda intr-o atmosfera plina de voiosie si camaraderie.”

Andra

“Pentru mine escalada inseamna o oportunitate de a-mi descoperi si depasi limitele personale. Orice sport presupune depasirea limitelor insa escalada te poate pune in situatii extrem de complexe din perspectiva solicitarii fizice, a gandirii dar si din cea a provocarii psihice. Cu siguranta catararea imi aduce beneficii iar cel mai tare imi place faptul ca acestea nu sunt doar de natura fizica ci ma indeamna catre autocunoastere.”

Sorin

“Tabara a fost o ocazie excelenta pentru a-mi face noi prieteni si de a ne bucura impreuna de o vacanta superba in natura facand ce ne place. Am invatat lucruri noi si am inceput sa ma familiarizez cu stanca depasind acel prag psihologic care poate aparea la trecerea de la escalada indoor la escalada pe stanca. Sunt motivat sa perseverez pentru a-mi creste nivelul de performanta actual si a ma putea bucura de cat mai multe vacante la catarare.

Ciprian

“Mi-a placut aceasta tabara si mi-am completat experienta de la panou cu experienta la stanca. Sportul este foarte sanatos si de aceea imi place foarte mult sa fac miscare iar escalada este un sport complex si provocator. Mi-ar fi placut insa sa dorm mai mult dimineata :)) .”

Cristian

“ Chiar daca initial nu am avut intentia sa ma apuc de escalada ci doar sa invat tehnici de asigurare, prima sedinta de escalada “m-a prins” si nu am mai renuntat. Catararea este importanta pentru mine fiindca prin provocarile pe care mi le aduce ma ajuta sa ma cunosc din ce in ce mai bine, sa aflu care sunt punctele tari pe care ma pot baza si care sunt cele slabe la care mai pot lucra pentru a ma perfectiona. In aceasta tabara am invatat lucruri noi experimentand direct pe stanca si m-am bucurat de timpul petrecut impreuna cu ceilalti participanti”

Catalina

“Imi doresc ca escalada sa devina o activitate care sa faca parte constant din timpul meu liber. Am inceput escalada cu scopul de a-mi invinge frica de inaltime si a inceput sa ma cucereasca prin beneficiile pe care mi le aduce. Ma ajuta sa dorm bine, sa ma mentin in forma, sa simt emotia provocarii (adrenalina) si sa ma detasez de stressul problemelor zilnice. In mod straniu, catararea este provocare si relaxare in acelasi timp.”