Eveniment: Saptamana sigurantei la Vertical Spirit – Cum să fii un bun partener de coardă

Deprinderea  filatului este baza cățărării în siguranță. Filatul este tehnica de a ține coarda unui cățărător, astfel încat acesta să fie în siguranță atunci când cade, să nu se lovească de sol.

FILATUL ESTE O ABILITATE ESENȚIALĂ ÎN ESCALADĂ

Filatorul, persoana care asigură filarea ținand coarda, transformă o coardă de escaladă într-un instrument de siguranță mai degrabă decât într-o armă mortală.

Filatul, deși pare ceva complicat, este de fapt o abilitate ușor de învățat în escaladă și pentru a deveni un bun filator presupune în mare masură multă practică.

Fii un filator bun și sigur (pe care te poți baza).

Filatul este aspectul cel mai critic din întregul lanț al siguranței în escaladă. Este partea cu consecințe din cele mai grave dacă există erori de filat și neatenție.  Un filator bun si conștiincios îți salvează viața cand cazi. Un filator slab sau neatent te va scăpa si vei atinge solul, deseori cu consecințe grave. Fii un filator bun și asigură-te că partenerul tău de cățărare e la fel.

Termenul de FILARE vine din  navigație

Cuvantul ”filat” este la origine un termen marinăresc care descrie tehnica de desfășurare lentă a unei parâme, lanțul ancorei sau efectuarea unei manevre de o bara fixată perpendicular pe catarg. Același cuvânt a fost folosit în cățărare pentru tehnica asigurării corzii de care este legat cataratorul, bara fiind fie corpul  celui care fileaza (metoda veche), fie un dispozitiv de asigurare si o carabinieră cu filet.

Filatorul ține coarda

La modul cel mai simplu, filatul inseamna trecerea corzii de cățărare de la filator (persoana care ține de coarda), la persoana care se cațără. Filatorul dă coarda sau ia coardă, mentinând-o adecvată pentru cățărător.  Dacă cel care se catara cade, filatorul frânează coarda și oprește căderea.  În escaladă sunt multe feluri în care poți frâna o coardă, inclusiv modelul vechi de frânare pe șold, dar acum exista  multe modele de dispozitive de frânare, moderne si eficiente prin care trece coarda și cu ajutorul cărora poti frâna o cădere foarte usor.

Factorii esențiali în filare

Trei factori importanți fac o filare să funcționeze

  • un filator priceput care știe să dea și să ia coardă când trebuie și care știe să frâneze în momentul căderii.
  • o asigurare dinamică pentru a prelua o parte din șocul căderii
  •  un dispozitiv bun de filat care să amplifice frecarea aplicată pe coardă de filator
Traducere și adaptare a articolului: All about belaying

 

Dispozitiv de asigurare
Dispozitiv de asigurare

Nicu fileaza