Una dintre cele mai bune modalități de a-ți  crește performanțele personale, o reprezintă participarea la competiții. ’’Nu sunt destul de bun pentru a concura’’ sau ’’Eu nu sunt așa de competitiv’’, sunt două fraze pe care le-am auzit recent la o competiție. Pentru a-ți îmbunătăți abilitățile la cățărare, acestea sunt de fapt două motive pentru care ar trebui să concurezi.

Articolul acesta vrea să argumenteze de ce participarea la competițiile de cățărare reprezinta de fapt un  instrument de ajutor pentru a deveni un cățărător mai bun și vă prezintă câteva dintre principalele beneficii pe care le poți obține pentru propria dezvoltare.

Practici cățărarea ’’la vedere’’ (On-sight) – in cazul competițiilor la vedere. Cățărarea ’’la vedere’’ într-o competiție aduce mai multe puncte. Oricum, în afară de cazul în care îți înscrii rezultatele pe 8a.nu, cățărarea ’’la vedere’’ nu echivalează cu mai multe puncte și de aceea nu este ceva ce practici în mod obișnuit în cățărarea ta. Adesea ajung la jumătatea traseului și realizez că n-am nicio idee care ar fi următoarea mișcare, pompându-mă în timp ce încerc să îmi repoziționez corpul. Cele mai multe dintre proiectele mele îmi iau 10, 20, 50 de încercări, ceea ce nu-i o opțiune intr-o competiție.

Cataratorii discuta care sunt posibilitatile reale de abordare a traseelor si isi fac planul personal.
Cataratorii discuta care sunt posibilitatile reale de abordare a traseelor si isi fac planul personal.

’’On-sighting’’ solicită abilități de citire (descifrare) a traseului  pentru a fi capabil să te cațeri cât mai eficient posibil. Să citești (descifrezi) un traseu presupune să iți faci un plan (cînd încă esti jos si te vizualizezi mental, executând miscarile), o tehnică care are nevoie de practică, tot așa cum pentru a-ți crește capacitatea de a ține prize scurse și riglete înțepate e nevoie de practică.

Competițiile te forțează să înveți cum să vizualizezi eficient un traseu,  lucru care se va transpune automat în îmbunătățirea abilităților tale de cățărare.

Comunitatea are o ocazie de a se intalni
Mentii contactul cu alti cataratori

Competițiile la cățărare pot fi de asemenea o modalitate foarte bună de a te conecta cu comunitatea cățărătorilor.

Îți lucrezi slăbiciunile. Este mai ușor să abordăm probleme de bouldering sau trasee de escalada care necesita sa apelam la punctele noastre tari, competențele pe care deja le stăpânim. Din păcate, această tendință nu ne permite să abordăm trasee variate și valoroase. Acest aspect este cumva specific cățărării (datorita varietății mișcărilor) – de exemplu, în alergare te poți antrena să alergi exact pe distanța care va fi în competiția dar într-o competiție de escaladă n-ai nici-o idee cu ce te vei confrunta. Dacă te antrenezi în general doar pe surplombă, vei avea probleme dacă amenajatorii  vor seta mai multe trasee pe față. Competițiile te forțează să dai atenție slăbiciunilor tale și te recompensează pentru abilitățile pe care le ai. Mai mult decât atât, competițiile sunt un mod excelent de a-ți  identifica slăbiciunile, lucru care este adesea un proces mult mai subtil și dificil decât poate părea.

Cu siguranta vei observa abilitati ce au nevoie de mai multa maiestrie
Cu siguranta vei observa abilitati ce au nevoie de mai multa maiestrie

Fii strategic și eficient. O componentă majoră a unei strategii competiționale  victorioase este găsirea ritmului cel mai eficace pe durata întregului program al competiției. (calificari, finale, etc.). Exceptând varianta în care ești în ’’Cea mai buna Formă’’, în general vei avea câteva ore pentru a aduna cel mai mare număr de puncte rezolvând probleme de bouldering în cât mai puține încercări. O strategie (pe care noi am învățat-o pe calea cea grea) este să lași pe altcineva să  descifreze beta și apoi să rezolvi problema flash. Asta presupune să poți estima și să îți poți aminti beta și apoi să execuți planul rapid.

Oricum, problemele evazive ar putea să nu fie rezolvate până la sfârșitul competiției și ai nevoie de suficientă energie pentru a le putea parcurge. Aceste abilități sunt deosebit de importante atunci când  ai în proiect un traseu de escaladă sau o problemă de boulder  în afara competiției.

Observi subtilitatile competitionale si incerci sa le folosesti in avantajul tau, invatand multe despre dozarea efortului.
Observi subtilitatile competitionale si incerci sa le folosesti in avantajul tau, invatand multe despre dozarea efortului.

Să lucrezi sub presiune. În timp ce ai putea avea tot timpul din lume pentru a realiza proiectul tau personal pe termen-lung, într-o competiție ai un timp limitat pentru a finaliza probleme care sunt apropiate de limita ta. Forțându-te să te cațeri în situații stresante este o aptitudine care te va ajuta să rămâi calm atunci când încerci să (în sfârșit) să legi traseul, când ești mult deasupra spitului dintr-un traseu sau când faci ultima mișcare delicată  pe un traseu de boulder.

lucrezi sub presiune

Câștigi experiență. În cele din urmă, de ce să nu concurezi?  Spre deosebire de alte competiții în care participanții luptă unii  împotriva celorlați , competițiile la cățărare încurajează comunitatea să lucreze împreună pentru a rezolva problemele. În cele din urmă concurezi cu tine însuți și te evaluezi în raport cu provocările traseului pentru a face din tine un cățărător mai bun.

Castigi experienta

Participând la competiții vei fi mult mai stimulat să iți descoperi limitele și să le depășești. Continuând să abordezi trasee aflate în zona în care ai deja competențele dezvoltate, te îndrepți către un plafon în dezvoltare, către stagnare, lucru care le aduce multor cățărători insatisfacții și le slăbește motivația.

Neghi la stancaTraducere si adaptare a  articolului:  Get Competitive About Climbing