Pentru o dezvoltare armonioasă ai nevoie de expunerea la cât mai mulți stimuli care să te ajute să descoperi care sunt activitățile ce îți aduc plăcere, care sunt lucrurile la care te pricepi și care sunt abilitățile pe care le poți dezvolta în timp ce te distrezi. Pentru ca totul să se întâmple, datoria ta este să-ți oferi posibilitatea să experimentezi cât mai multe direcții și să decizi singur ce ți-ar plăcea să faci în mod recurent.

Sporturile extreme reprezintă o modalitate excelentă de petrecere a timpului liber, existând cel puțin o opțiune pentru orice tip de personalitate sau înclinație sportivă. 

Acestea au avantajul unui nivel mai mare de atractivitate decât sporturile obișnuite și reușesc să te captiveze, făcându-te să-ți dorești să le practici constant.

Istoricul sporturilor extreme

Asocierea dintre termenii care desemnează această activitate este dată de caracterul sportiv special pe care îl are. Spre deosebire de un sport obișnuit, acestea vin cu un element de noutate, dinamism și spontaneitate, cu mai puține reguli și cu accent pe abilitățile individuale. 

Primele sporturi extreme care au purtat acest nume au fost mountain biking-ul și motocross-ul, în anii ’70, dând startul unei serii lungi de opțiuni dintre care putem alege astăzi atunci când ne dorim o activitate plină de adrenalină.

Tipuri de sporturi Extreme

Există o varietate de opțiuni dintre care poți alege atunci când vrei să experimentezi beneficiile sportului extrem. Indiferent de vârstă, de anotimp, de înclinațiile tale sau de abilitățile pe care îți dorești să pună accent, poți alege dintre numeroase sporturi terestre, aeriene, acvatice, montane și nu numai. Iată o listă a celor mai atractive și benefice tipuri de sport la care poți să îți descoperi pasiunile:

Sporturi Aeriene:

Pentru cei cărora le place la înălțime, sporturile extreme care nu implică contact cu solul sunt o oportunitate excelentă de testare a limitelor și de trăire a unor experiențe care cu greu pot fi egalate, datorită senzațiilor oferite, dar și priveliștilor care taie respirația și pe care le poți admira doar în acest mod. 

Skydiving Base sau parașutismul este poate singurul sport extrem care se poate asemăna cu zborul pe cont propriu deoarece implică aruncarea în gol dintr-un avion pe distanțe semnificative. Abia în apropierea pământului se deschide parașuta și căderea devine mai lină, însă adrenalina atinge cote maxime pe tot parcursul experienței.

Jumping Wingsuit – o variantă mai extremă a parașutismului este zborul cu ajutorul unui costum special, activitate pentru care este nevoie de ani de pregătire, dat fiind faptul că odată ce ai sărit din avion controlezi pe cont propriu cum te deplasezi în aer. Costumul este prevăzut cu o formă de aripi care te ajută să stabilești direcția de mișcare, fiind o combinație inedită între parașutism și planorism.

Flying Hang – presupune zborul cu deltaplanul la altitudini nu la fel de înalte ca în cazul celor două sporturi prezentate anterior. În acest caz, te folosești de un planor pentru a pluti pe distanțe limitate, pe care îl ghidezi prin mișcările corpului, fiind securizat prin hamuri speciale de structura metalică a aparatului de zbor. 

Senzația de plutire este mai ponderată, fiind un sport care oferă senzația de libertate și deconectare de la orice ancoră fizică, oferindu-ți senzația că ești capabil să faci orice.

Paragliding – pentru a putea gusta puțin din experiențele oferite de celelalte activități, zborul cu planorul sau cu parapanta sunt excelente, mai ales pentru începători. Acest lucru de datorează faptului că decolarea se face de pe dealuri înalte, menținând o altitudine constantă pe tot parcursul zborului, fără ca acest sport să implice viteze mari sau cădere în gol.

Sporturi Acvatice

Senzațiile extreme sub apă sunt diferite față de cele la înălțime, însă adrenalina este prezentă și aici în doze variate, fiind activități în special destinate pasionaților de viața marină și de libertatea care poate fi simțită doar pe apă. 

Surfingul este unul dintre cele mai practicate sporturi de apă din lume și presupune navigarea pe valuri înalte cu ajutorul unei plăci special confecționate. Este nevoie de o conexiune puternică cu marea sau oceanul pentru a putea simți fiecare nou val și a-l escalada controlat pentru o experiență cu adevărat specială.

Kitesurfing seamănă cu surfingul clasic, însă este un sport care valorifică mai mult puterea vântului decât valurile înalte. Cu o placă de surf mai mică și un zmeu care te ajută să controlezi direcția de mișcare în funcție de curenții de aer, este o activitate care te provoacă să dezvolți mai multe abilități dincolo de menținerea echilibrului pe placă, fiind necesare cunoștințe de navigație pe apă, gimnastică și puțin din zborul cu parapanta.

Wakeboarding este pentru pasionații de viteză, fiind vorba de un sport care implică conectarea la o barcă cu motor printr-o coardă rezistentă. Sportivul trebuie să controleze o placă în tot acest timp, fiind capabil să facă variate trucuri în aer, în timp ce experimentează senzații tari.

Cliff Diving Rafting este un sport pentru cei care știu să înoate și sunt capabili să își controleze emoțiile puternice, fără ca frica de înălțime să reprezinte o problemă. Săriturile în apă de pe stânci înalte sunt activități dictate de adrenalină care te pot face să-ți înfrunți și cele mai puternice limite.

Sporturi Terestre 

Extrem nu este întotdeauna echivalent cu lipsa de control cauzată de distanța față de pământ, așa că poți experimenta senzații tari și pe plan terestru, existând nenumărate activități consacrate drept sporturi extreme.

Mountain Biking – cursele pe munte cu bicicleta se încadrează în această categorie datorită traseelor accidentate, foarte complicate, pe care trebuie să le parcurgi pe două roți. Un bun echilibru, coordonare, reflexe rapide, atenție distributivă și o doză de curaj sunt esențiale pentru a te bucura din plin de o astfel de experiență.

Rock Climbing – cățărarea pe stânci este, de asemenea, o activitate care implică o condiție fizică foarte bună, coordonare minte corp, gândire strategică pentru a putea depăși pasajele dificile și a ajunge în vârf. Este o activitate potrivită atât pentru adulți, cât și pentru copii, adolescenți sau persoane trecute de prima tinerețe, putând fi realizată atât la exterior, cât și la interior.

Skateboarding – placa poate fi utilizată și pe uscat, nu doar pe apă, pentru senzații extreme. De această dată pe roți, se realizează sărituri și trucuri, pe piste special amenajate, fiind un sport foarte apreciat în mediul urban.

Parkour – o reinterpretare urbană a gimnasticii acrobatice, acest sport constă în executarea unor mișcări, sărituri și trucuri folosindu-te doar de forța și greutatea propriului corp. Ai nevoie de foarte mult curaj și îndemânare fizică pentru a reuși să sari de pe o clădire pe alta sau să depășești diferite tipuri de obstacole întâlnite în oraș.

Motocross – pentru pasionații de viteză pe două roți, cursele cu motociclete pe trasee off-road pot reprezenta o adevărată experiență extremă, în prim plan fiind depășirea cât mai agilă a obstacolelor de pe terenurile accidentate, cu scopul de a ajunge primul la linia de sosire.

Sporturi de gheață și zăpadă:

Frigul și zăpada nu reprezintă inconveniente pentru a putea practica sporturi extreme, ba chiar încurajează descoperirea unor noi zone de activitate, la fel de provocatoare și ofertante:

Snowboarding – placa rămâne o constantă și în ceea ce înseamnă sporturi extreme de iarnă, de data aceasta fiind voba de alunecarea controlată pe zăpadă, în zone muntoase, unde există trasee în pante potrivite pentru acest tip de activitate. 

Echilibrul și controlul asupra propriilor mișcări, buna coordonare și rezistența fizică sunt esențiale pentru a putea practica un astfel de sport.

Ice Climbing – dacă escaladarea stâncilor nu pare o provocare prea mare, poți încerca să alegi trasee montane pe timp de iarnă, cu cascade de gheață și zone înzăpezite, unde nivelul de dificultate crește, dar și peisajele cu care te întâlnești sunt mult mai impresionante.

Speed Skiing – coborârea în viteză a pârtiilor se poate face și pe schiuri, un sport de elită la nivel mondial, pe care poți învăța să îl practici începând cu vârsta de trei ani. Schiatul presupune utilizarea tuturor mușchilor din corp, crește rezistența și forța, în timp ce șlefuiește echilibrul și viteza de reacție în fața obstacolelor de pe traseu.

Bobsledding – inspirat din cursele cu sania din copilărie, bobsledding-ul presupune deplasarea pe trasee înguste, în mare viteză, a unor sănii moderne, în care echipe de doi sau patru membrii concurează pentru a trece prima linia de finiș.

Alte Sporturi Extreme:

În cazul în care ești în căutarea unui sport mai special sau mai puțin practicat, lista continuă cu opțiuni pentru toate preferințele, indiferent de mediul în care îți dorești să îți testezi limitele. 

Street Luge – plimbările cu sania pot fi practicate și în sezonul cald cu ajutorul mecanismelor special concepute pentru a aluneca pe trasee asfaltate, factorul extrem fiind dat de viteza foarte mare de coborâre.

Cave Diving – o variantă mai complexă a scufundărilor clasice, acest sport presupune explorarea subacvatică în peșteri cu apă, unde adrenalina atinge cote mai înalte din cauza spațiului îngust, dar și datorită dozei mari de imprevizibil și necunoscut.

Bungee Jumping – săriturile în gol sunt un alt sport extrem foarte îndrăgit. Legat de o frânghie elastică, te poți arunca de la înălțimi foarte mari, contractarea repetată a corzi elastice fiind elementul extrem. Din momentul în care te-ai lansat de pe platformă, vei ajunge foarte aproape de pământ, după care forța elastică te va trage înapoi, aproape de punctul de pornire, această mișcare repetându-se până în momentul în care viteza de deplasare se diminuează suficient de mult pentru a te putea decabla.

Highlining – deplasarea între două elemente la înălțime, clădiri sau stânci, pe o chingă subțire, reprezintă o activitate care implică foarte multă concentrare fizică și mentală, dar și multă stăpânire de sine, dat fiind faptul că traseele sunt de obicei periculoase, chiar dacă se iau toate măsurile de siguranță necesare.

De ce escalada indoor este o alegere ideală pentru cei care practică sporturi extreme?

Dacă îți dorești să experimentezi senzația sporturilor extreme fără să fie nevoie să încerci lucruri complicate pentru început, escalada indoor este o opțiune foarte atrăgătoare și sigură totodată.

Cățărarea pe trasee indoor este unul dintre cele mai practicate sporturi extreme din România, fiind o activitate complexă, dar distractivă, care implică coordonarea unui set larg de abilități și cunoștințe. Pentru a putea duce un traseu la bun sfârșit condiția fizică și rezistență sunt  importante, dar mai mult decât atât concentrarea și determinarea mentală, autodepășire și gândirea strategică sunt cele care te vor duce în vârf.

Principalele avantaje de care beneficiezi atunci când alegi să escaladezi la interior sunt legate de siguranța în timpul practicării, traseele variate cu grade de dificultate adaptate atât pentru începători, cât și pentru avansați, copii sau adulți, dar și de latura socială, fiind un sport în care socializarea joaca un rol important.

Siguranța sporită

Spre deosebire de cățărarea pe stâncă, escalada indoor se realizează într-un mediu 100% controlat, cu instructori profesioniști și echipamente de protecție și siguranță care să garanteze faptul că ești ferit de orice risc de accidentare, chiar dacă ești începător. 

Diversitatea traseelor

Într-o sală de escaladă există trasee speciale pentru toate categoriile de persoane, de la începători, până la avansați care își doresc să practice această activitate la nivel profesionist. Poți alege să te cațeri pe cont propriu sau te poți înscrie la un curs de inițiere unde vei deprinde tehnicile de bază și vei învăța manevrele de securitate indispensabile pentru practicare în siguranță a acestui sport. Pe măsură ce progresezi poți aborda trasee din ce în ce mai dificile, te poți angrena în diverse provocări cu ceilalți cățărători din sală sau chiar participa la competiții.

Accesibilitate

Un alt avantaj de care te bucuri atunci când optezi pentru escaladă indoor este faptul că poți practica acest sport oricând, oricât vrei, fără ca anotimpul sau condițiile meteorologice să te limiteze. Trebuie doar să găsești o sală de escaladă și să îți programezi sesiunile în funcție de propriile preferințe, urmând să te poți bucura de câteva ore de activitate fizică intensă, în condiții optime, fără factori care să te influențeze.

Pregătire pentru exterior

Cățărănd tot mai multe trasee indoor din ce în ce mai complexe, în momentul în care vei vrea să te cațeri pe stâncă, vei deține deja cunoștințele și experiența necesară pentru ca această activitate să nu ți se pară mult prea dificilă sau periculoasă. Este indicat ca înainte să te aventurezi pe trasee cu grad de dificultate ridicat să ai o bază teoretică și practică care să te ajute să eviți riscurile aferente acestui sport, iar escalada indoor reprezintă baza ideală pentru cățărarea în natură. Pentru a învăța strategic și a te pregăti alături de instructori profesioniști, te poți înscrie la taberele organizate de Vertical Spirit care au scopul de a aduce pe trasee naturale tot ceea ce ai învățat la interior. 

Alături de aceeași instructori cu care ai învățat să te cațeri indoor, vei practica acum cățărarea pe stâncă într-unele dintre cele mai apreciate zone de cățărare  din țară și nu numai, pentru a atinge următorul nivel de dificultate și de adrenalină, specifice unui sport extrem propriu-zis.