REGULAMENT

 

Vertical Step Maraton este o competiție privată ce se adresează preponderent cățărătorilor din categoría de vârstă 16+ ani, după un regulament propriu, stabilit de către organizatori și făcut public pe site-ul evenimentului. Acceptăm participarea juniorilor cu vârsta minimă de 12 ani (împliniți), cu scopul de a acumula experiență. Pentru aceștia se va alcătui categorie separată.

CATEGORII
§ Rookie fete / Rookie băieți – cățărători amatori de nivel basic, care cațără în general până la gradul 6c (trasee de escaladă, la lucru), având vârsta minimă de 16 ani (împliniți).
§ Open fete / Open băieți – cățărători de nivel mediu și avansat, care cațăra frecvent peste gradul 6c (trasee de escaladă, la lucru), având vârsta minimă de 16 ani (împliniți). Participanții cu vârsta curpinsă între 12 – 15 ani (12 ani împliniți) care consideră că au nivelul adecvat, se pot înscrie și participa la categoría OPEN și se vor circumscrie regulilor acestei categorii – cu mențiunea că în finala categoriei OPEN pot accede doar concurenții care au 16 ani împliniți.
§ Juniori – participanții între 12 și 15 ani, care doresc să participe la concurs cu scopul de a acumula experiență pe traseele și în intervalul orar destinat categoriei ROOKIE. Participanții la această categorie trebuie să aibă 12 ani împliniti la momentul desfășurării evenimentului, respectiv să nu fi împlinit 16 ani.

MENȚIUNI
• Participanții care la una din edițiile anterioare ale Vertical Step Maraton au ocupat unul dintre primele 3 locuri la categoría Rookie, au dreptul de a se înscrie și participa la această categorie, vor putea vedea punctajele acumulate, dar fără a puncta în clasamentul concursului. Ei pot opta pentru participarea la OPEN și vor puncta în clasamentul acestei categorii cu drepturi depline.
• Sportivii legitimați FRAE și care participă la Cupele și Campionatele Naționale, din circuitul oficial FRAE, nu se pot înscrie și participa la categoría ROOKIE. Această regulă se aplică și în cazul sportivilor din afara României, participanți în circuitul competițional național din țara de proveniență. În funcție de nivel și vârstă ei pot participa la una din categoriile JUNIORI sau OPEN.
• Participanții cu vârsta cuprinsă între 12 – 15 ani (12 ani împliniți), care consideră că au nivelul adecvat, se pot înscrie și participa la categoría OPEN și se vor circumscrie regulilor acestei categorii – cu mențiunea că în finala categoriei OPEN pot accede doar concurenții care au 16 ani împliniți.
• Categoria JUNIORI va avea un clasament propriu doar în cazul în care vor fi minim 5 juniori per categorie – fete/băieți. Juniorii nu pot participa la două categorii – juniori și open și nu pot intra în clasamentul de la ROOKIE.
Înscrierea într-una din aceste categorii este decizia fiecăruia, dar organizatorii își rezervă dreptul de a nu accepta înscrierea unor participanți într-o anumită categorie dacă este evident faptul că nu se respectă paragrafele anterioare.

NUMĂR MAXIM DE PARTICIPANȚI – 140
Pentru organizarea unui eveniment de calitate și pentru ca fiecare dintre voi să aibă parte de o experiență memorabilă, numărul maxim de participanți este limitat la 140.

SERII
Participanții de la toate categoriile vor fi împărțiți în 2 serii mixte – fete și băieți. Fiecare serie va avea alocat un numar maxim de 35 de locuri. Pentru a evita aglomerația excesivă în intervalul alocat unei anumite serii, ne rezervăm dreptul de a modera înscrierile, astfel încât să existe o distribuție echilibrată a participanților în toate seriile.

Seria 1 Rookie/Juniori & Seria 1 Open – evoluează în paralel. Juniorii, formează categorie separată, dar vor concura în același interval orar și pe aceleași trasee dedícate categoriei Rookie. Seria 1 va avea alocat primul interval orar, în decursul dimineții, în ambele zile de concurs.
Seria 2 Rookie/Juniori & Seria 2 Open – evolueaza in paralel. Juniorii, formează categorie separată, dar vor concura în același interval orar și pe aceleași trasee dedícate categoriei Rookie. Seria 2 va avea alocat cel de-al doilea interval orar, în decursul după-amiezii, în ambele zile de concurs.
Rookie și Juniorii vor concura la escaladă în prima zi și la boulder în ziua 2. Open-ul va concura la boulder în prima zi și la escaladă în ziua 2.

ATENȚIE! Seria aleasă nu poate fi modificată ulterior înscrierii. Există o posibilitate limitată de a efectua modificări după închiderea înscrierilor on-line, în limita locurilor disponibile și în ordinea solicitarilor primite.

ADEVERINȚA DE PARTICIPARE PENTRU MINORI
Pentru minori, participarea la eveniment este posibilă doar în baza Adeverinței de participare.
Descarcă Adeverința

PLATA TAXEI DE PARTICIPARE ESTE OBLIGATORIE PENTRU VALIDAREA ÎNSCRIERII
Participanții nu sunt obligați să puncteze în clasament și nici să participe la ambele probe – bouldering & escaladă, însă aceasta nu îi scutește de obligativitatea de a se înscrie și a plăti taxa de participare (aceeași pentru toată lumea).
Taxa de înscriere nu se returnează în caz de neparticipare!

PROBE de CONCURS: Escalada & Bouldering

Pentru fiecare categorie in parte, proba de bouldering si cea de escalada se vor desfasura in zile diferite, iar participantii vor fi impartiti in doua serii. Pentru OPEN proba de boulder se va desfasura in ziua 1 si proba de escalada in ziua 2, iar pentru ROOKIE proba de boulder se va desfasura in ziua 2 si proba de escalada in ziua 1.

PROBA DE BOULDER

Calificari

  • Fiecare categorie (OPEN/ROOKIE) va avea trasee distincte, care vor fi mentionate pe cartonase de culori diferite pentru fiecare categorie.
  • In cadrul Calificarilor la Boulder nu vor exista arbitrii pentru a nu se creea cozi la trasee. Vor exista insa camere de luat vederi care vor inregistra in permanenta evolutia participantilor.
  • Fiecare participant are obligatia de a trece pe fisa de concurs ora si minutul la care a parcurs fiecare bloc. In cazul in care parcurgerea unui anumit bloc de catre unul dintre participanti va fi contestata, inregistrarile vor fi folosite drept proba. Daca la ora si minutul mentionate pe fisa de concurs nu regasim parcurgerea traseului pe inregistrarea video, respectivul traseu nu va fi validat.
  • Fiecare categorie va avea la dispozitie 20 de trasee, cu grade de dificultate de la foarte usor la foarte greu, tinandu-se cont de nivelul celor carora li se adreseaza.
  • Pentru cele 20 de trasee se vor acorda punctaje dupa cum urmeaza: tr.1 – 10 pct, tr.2 – 20 pct, tr.3 – 30 pct, tr.4 – 40 pct,…..tr.18 – 180 pct, tr.19 – 190 pct, tr.20 – 200 pct (1 cel mai usor, 2 urmatorul, pana la 20 – cel mai greu).
  • Pentru traseele realizate flash, se va acorda un bonus astfel: se acorda punctajul traseului plus inca ½ din acesta (de ex pt traseul nr 5 realizat flash, concurentul va primi 50 pct + 25 pct = 75 pct.)
  • Daca traseul nu a fost realizat flash, numarul de incercari nu mai conteaza, ci doar reusita.
  • Traseele vor fi pe culori, plecarea este marcata (doar prizele de mana), ultima priza este top.
  • Daca vor fi trasee cu plecari impuse (maini/picioare) ele vor fi marcate distinct si vor fi prezentate ca atare la vizionarea traseelor.
  • Calificarile se vor derula in maniera “la lucru”.

Finala

  • Se va desfasura in maniera “la vedere”, in paralel, doar pentru categoriile Open fete si Open baieti. Pentru categoriile Rookie Fete si Rookie Baieti nu se va organiza finala.
  • Numarul celor care acced in finala este de 6, atat pentru fete cat si pentru baieti. In caz de egalitate pe locul 6, in finala intra toti cei clasati pe acest loc.
  • Vor fi 3 trasee pentru fiecare categorie.
  • Finalistii vor avea la dispozitie 2 minute pentru vizualizarea fiecarui traseu. Dupa vizionare primul concurent va intra imediat la traseul 1.
  • Concurentii au la dispozitie 3 minute pentru rezolvarea fiecarui traseu. In cazul in care un concurent rezolva unul dintre trasee in mai putin de 3 minute, va intra urmatorul concurent, fara a se astepta scurgerea celor 3 minute, doar daca si concurentul de la categoria care evolueaza in paralel si-a incheiat evolutia. Dupa ce toti concurentii evolueaza la primul traseu, intreaga grupa se muta la traseul 2.
  • Pentru realizarea clasamentului se puncteaza astfel: fiecare traseu cu 25 de puncte, si 2 bonusuri, de 3 si 6 puncte. Pentru fiecare incercare nereusita se scad 0.1 puncte atat la top cat si la bonusuri. Punctajul maxim astfel, fiind de 34 puncte pentru fiecare traseu.

PROBA DE ESCALADA

Calificari

  • Categoriile Open Fete si Open Baieti vor avea cate 11 trasee – unele dintre acestea vor fi comune pentru ambele categorii#
  • Categoriile Rookie Fete si Rookie Baieti vor avea 14 trasee – aceleasi pentru ambele categorii
  • Traseele trebuie parcurse in maniera “cap de coarda”.
  • Calificarile se vor desfasura in maniera “dupa lucru”.
  • Este obligatorie asigurarea tuturor buclelor dintr-un traseu. Organizatorii isi rezerva dreptul de a interveni si a opri ascensiunea unui participant in cazul in care acesta nu a asigurat una sau mai multe bucle dintr-un traseu.
  • Traseele vor avea punctaje dupa cum urmeaza:
    Open: tr 1 – 100 pct; tr 2 – 110 pct; tr 3 – 120 pct; tr 4 – 130 pct; tr 5 – 140 pct; tr 6 – 150 pct; tr 7 – 160 pct; tr 8 – 170 pct; tr 9 – 180 pct; tr 10 – 190 pct; tr 11 – 200 pct.
  • Rookie: tr 1 – 70 pct; tr 2 – 80 pct; tr 3 – 90 pct; tr 4 – 100 pct; tr 5 – 110 pct; tr 6 – 120 pct; tr 7 – 130 pct; tr 8 – 140 pct; tr 9 – 150 pct; tr 10 – 160 pct; tr 11 – 170 pct; tr 12 – 180 pct; tr 13 – 190 pct; tr 14 – 200 pct.
  • Pentru traseele realizate flash, se va acorda un bonus astfel: se acorda punctajul traseului plus inca ½ din acesta.
  • Daca traseul nu a fost realizat flash, numarul de incercari nu mai conteaza, ci doar reusita.
  • Pentru acordarea bonusului pentru flash, este obligatoriu ca pe foaia de concurs sa fie mentionat numele filatorului in clar si semnatura acestuia, in rubrica aferenta. In cazul unor contestatii, filatorul va fi convocat ca martor. In cazul in care semnatura nu apartine filatorului, traseul nu va fi validat.

Finala

  • Finala se va desfasura in maniera “la vedere”, doar pentru categoriile Open Fete si Open Baieti. Pentru categoriile Rookie Fete si Rookie Baieti nu se va organiza finala.
  • Numarul celor care acced in finala este de 6, atat pentru fete cat si pentru baieti. In caz de egalitate pe locul 6 vor intra in finala toti cei clasati pe acest loc.
  • Va fi un singur traseu pentru fiecare categorie.
  • Concurentii vor avea la dispozitie 6 minute pentru vizualizarea traseului.
  • Parcurgerea traseului va fi fara limita de timp.
  • Se puncteaza numai cu ultima priza controlata sau topul.
  • Se considera top, in cazul in care priza de top este controlata si ultima bucla este asigurata.
  • In caz de egalitate departajarea se face conform clasamentului din calificari.
  • Fetele si baietii vor evolua alternativ: o fata, un baiat, o fata, un baiat, etc.

PENALIZARI

  • In cadrul probei de escalada – calificari in urmatoarele situatii nu se valideaza ascensiunea: neasigurarea unei bucle, folosirea unor prize de alta culoare decat traseul respectiv, folosirea elementelor din structura peretelui de escalada (spituri, bucle, marginea panoului), necontrolarea prizei de top (este suficient ca priza de top sa fie controlata cu o singura mana).
  • In cadrul finalei la escalada se aplica penalizari in urmatoarele situatii: folosirea unor prize de alta culoare decat traseul respectiv (in acest caz se valideaza ascensiunea pana la ultima priza tinuta din traseul de finala), folosirea elementelor din structura peretelui de escalada – spituri, bucle, marginea panoului (in acest caz se va puncta ultima priza tinuta din traseu inainte de utilizarea elementului interzis).
  • In cadrul probei de boulder – calificari & finala in urmatoarele situatii nu se valideaza ascensiunea: folosirea unor prize de alta culoare decat traseul respectiv, folosirea elementelor din structura peretelui de escalada (marginea panoului), necontrolarea prizei de top, incalcarea restrictiilor, comportament neadecvat.

DESCALIFICARI (se aplica probei aferente):

  • Neasigurarea unei bucle in cadrul traseului de finala la escalada – in cazul in care prizele pe care se afla concurentul cu picioarele sunt situate deasupra spitului buclei neasigurate.
  • Nerespectarea restrictiilor aferente zonei de izolare in cadrul finalelor de escalada si bouldering.
  • Comportament violent, agresiv sau limbaj vulgar/obscen in cadrul concursului.
  • Participarea la competitie in stare de ebrietate sau sub influenta drogurilor, precum si consumul acestor substante in timpul competitiei.
  • In caz de descalificare in finala, concurentul nu este eliminat din competitie, ci i se acorda punctajul aferent ultimului loc in finala probei respective.

REALIZAREA CLASAMENTELOR

  • Ordinea in clasament se va stabili pe baza punctajelor obtinute de fiecare concurent. Punctajul pentru un concurent se stabileste prin insumarea punctelor aferente traseelor realizate, flash sau la lucru, in calificari.
  • Dupa finale se va realiza clasamentul general al categoriei (boulder sau escalada), primele locuri fiind atribuite conform evolutiei din finala restul conform clasamentului generat de calificari. In acest clasament sportivii vor primi puncte conform scalei IFSC (anexa 1) pentru clasamentul gemneral al competitiei.
  • Se vor realiza atat clasamente separate pe cele doua sectiuni: bouldering si escalada, cat si clasamentul general al Maratonului prin cumularea punctajelor obtinute la cele doua probe.
  • Pentru a intra in clasamentul general al Maratonului este obligatorie participarea la ambele probe. Clasamentul general se va realiza insumand punctajele de la ambele probe.
  • Pentru categoriile Rookie Fete si Rookie Baieti, clasamentul se va realiza pe baza rezultatelor obtinute in calificari.
  • Pentru categoriile Open Fete si Open Baieti, atat la sectiunea de boulder, cat si la cea de escalada clasamentul se va realiza dupa derularea Finalelor. In caz de egalitate dupa desfasurarea Finalelor, pentru departajare se vor lua in considerare rezultatele din calificari. Similar se va proceda si pentru realizarea clasamentului Maratonului. Daca in urma luarii in considerare a rezultatelor din calificari se pastreaza egalitatea, se va acorda respectivul loc tuturor concurentilor care il ocupa.

CONTESTATII

  • Contestatiile se pot depune doar de catre sportivii participanti sau de catre antrenorii acestora. In cazul minorilor contestatiile pot fi depuse doar de catre antrenorii acestora.
  • Timp de depunere a contestatiilor: maxim 15 minute dupa afisarea clasamentului probei respective sau a clasamentului final.
  • Timpul de solutionare al contestatiilor: 15 minute din momentul expirarii timpului de depunere al contestatiilor.
  • Pentru depunerea unei contestatii trebuie completat un formular standard, ce poate fi solicitat de la secretariatul concursului
  • Este obligatorie depunerea in scris a contestatiilor la secretariatul concursului, in baza semnaturii.

AVERTISMENT

Practicarea escaladei sportive si a boulderingului implica o serie de riscuri care pot conduce la accidentari diverse, vatamare corporala grava sau moarte. Necunoasterea, nerespectarea sau ignorarea normelor de securitate si a tehnicilor de siguranta specifice acestui sport, pot conduce la accidente cu urmari deosebit de grave pentru cei implicati. Participantii la Vertical Step Maraton care au implinit varsta de 18 ani, isi asuma pe propria raspundere aceste riscuri pe toata durata desfasurarii acestui eveniment si sunt responsabili in totalitate de orice accident si urmarile acestuia, in care pot fi implicati (indiferent daca a fost provocat de catre ei sau nu).

In cazul minorilor, participarea le este permisa doar cu acordul scris al parintilor sau tutorelui legal si sub supravegherea acestora sau a unui antrenor/instructor imputernicit de catre acestia. Intreaga responsabilitate pentru siguranta minorilor pe durata desfasurarii Vertical Step Maraton revine in totalitate parintelui /tutorelui legal sau antrenorului/instructorului insotitor.

Alegerea coechipierului in cadrul sectiunii de escalada (cel care asigura cataratorul) este la latitudinea fiecarui participant. Atat cel care se catara, cat si cel care asigura, sunt singurii responsabili de eventualele incidente care pot aparea.

Pe durata competitiei, prizele de escalada se pot invarti (datorita fortei cu care sunt solicitate) sau rupe (datorita unor defecte de fabricatie). Organizatorii nu sunt responsabili pentru astfel de incidente si urmarile acestora (accidentarea, ranirea sau moartea celor implicati). Toate echipamentele, materialele sau prizele de escalada utilizate in sala de escalada Vertical Spirit, inclusiv in cadrul Vertical Step Maraton sunt achizitionate de la producatori atestati si utilizate cu respectarea normelor de siguranta si reglementarilor in vigoare.

 

EVENIMENT SUSȚINUT DE

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

 

MULȚUMIM PENTRU IMPLICARE!