Când era copil,  Adam Ondra s-a concentrat pe căţărarea la vedere şi pur şi simplu pe a se căţăra cât de mult posibil.

Abia după ce a împlinit 20 de ani s-a concentrat pe o mai bună organizare a antrenamentului  şi pe antrenamentul de forţă, inclusiv placa de antrenament (campus board).

Din punct de vedere al gradelor de dificultate, este foarte uşor să avansezi rapid prin concentrarea pe boulder, cresterea fortei şi lucrând la proiecte.

Cealalta faţă a monedei este că vei deveni prea puternic prea repede şi nu vei învăţa cel mai bine cum  să te caţeri tehnic, tactic şi mental. Este posibil ca prin concentrarea pe termen scurt să nu mai apreciezi ABC-ul  (Adrenalina, Frumusetea – Beauty –  şi Comunitatea)  căţărării prea mult şi să devii un căţărător robot.

Daca în schimb te concentrezi pe căţărarea la vedere şi accepţi provocarea de a nu optimiza beta cu scopul de a obţine un antrenament de calitate ca şi căţărător, vei construi o bază mai solidă pentru progresul pe termen lung întocmai cum a făcut Adam Ondra.

Primul interviu al lui Adam Ondra de când avea 11 ani – Mai mulţi metri, mai multe experienţe, mai multă distracţie!  Interviul lui Ondra cand avea 11 ani

Adam-Ondra-Project-Norway-Crop

Motivul pentru care clasamentul 8a a fost creat oferind un mare bonus pentru realizările la vedere, s-a bazat pe acest gând – Concentrează-te pe căţărarea la vedere şi pe progresul pe termen lung!

Articol preluat de pe site-ul 8a